Wednesday, January 19, 2011

Game of Thrones - new trailer

Najnoviji trailer za seriju Game of Thrones. Ovo postaje sve bolje i bolje. Čelični presto izgleda fantastično. 

Friday, January 14, 2011

C.J. Sansom - Dissolution

Dissolution (Matthew Shardlake Mysteries)
Neke knjige vam jednostavno - legnu. Ne moraju biti u pitanju nikakvi intelektualno zahtevni naslovi, niti žanrovski biseri; jednostavno, ponekad se dogodi da vam određena knjiga naiđe u pravom trenutku. Upravo se to dogodilo meni sa romanom Raskol (Dissolution).

Raskol je srednjevekovni triler, čija se radnja odvija u Engleskoj, tokom vladavine Henrija VIII i velikih promena koje u crkveni sistem unosi Tomas Kromvel (oni koji prate seriju Tudors, imaće čemu da se raduju). Glavni junak romana, Metju Šardlejk, je Kromvelov službenik koji je poslat u manastir Sanskri, kako bi tamošnjeg opata naterao da raspusti manastir, ali i istražio smrt prethodnog službenika - kojeg je neko skratio za glavu. Stigavši u manastir, Metju shvata da su stvari znatno komplikovanije, ali i da njega vrlo brzo može snaći sudbina prethodnog Kromvelovog činovnika.

Sansom vrlo vešto kreira atmosferu u romanu. Sve lokacije - od mračnog i prljavog Londona, do zavejanog manastira Sanskri - savršeno funkcionišu. Te iste lokacije naseljene su podjednako turobnim likovima. Uopšte, svet koji je Sansom prikazao nije nimalo prijatan; to je svet podlih, licemernih, surovih i izopačenih. Od prve do poslednje stranice, pisac uspešno održava ovakvu atmosferu.

Ali, pored odlične atmosfere, Raskol može da se pohvali i veoma zanimljivim glavnim junakom. Metju Šardlejk je daleko od stereotipnog istražitelja kakvog smo imali priliku da viđamo u brojnim knjigama ovog žanra (uz određene varijacije, naravno). Glavna stvar je u tome što je Metju zaista nesimpatičan lik. Zaboravite na bilo kakve inspektore, detektive, istražitelje - njih ovde nema. On je advokat, jedan od mnogih koji rade za Kromvela. Arogantan je, hladan i proračunat, žestoko opterećen svojim izgledom (tačnije, telesnom manom). Često namerno otežava život drugima - ponekad jer mu se može, ponekad jer misli da tako treba. Ukratko, on je tip kakvog bi svako želeo da sačeka u mračnoj ulici sa metalnom šipkom. A najbolje od svega je što je i samom Metjuu to jasno i što pokušava (često nevešto) da malo popravi sliku o sebi.

Odlična atmosfera i zanimljiv glavni lik su pomogli da glavna mana knjige prođe donekle nezapaženo. Ispod površine, Raskol je klasični, staromodni whodunnit roman - i to je ujedno moja najveća zamerka. Pored toga, razrešenje je pomalo predvidivo i kada do njega konačno dođe, čitalac nije zaista iznenađen. Sansom je dobar pisac i uspeo je da jednu krajnje statičnu postavku učini zanimljivom od prve do poslednje strane - većinu romana čine razgovori Šardlejka sa osumnjičenima, ali vam ni u jednom trenutku nije dosadno, niti radnja deluje razvučeno i usiljeno. Ali, moram da priznam da mi je pomalo žao što potencijal koji pružaju glavni junak i okruženje nije iskorišćen za nešto malo kompleksnije.

Kada podvuče crta, Raskol je sasvim solidan istorijski triler koji krasi odlična atmosfera i zanimljiv glavni junak. Ovaj roman je naišao u pravom trenutku, kada mi se baš čitao neki atmosferičan istorijski triler i potpuno je ispounio moja očekivanja. Preporuka, u svakom slučaju.

Raskol možete čitati i na srpskom jeziku, u izdanju "Lagune".