Saturday, July 24, 2010

Death & Dishonour - Edited by Alex Davis, Nick Kyme and Lindsey Priestley

Death & Dishonour (Warhammer)
Death & Dishonour je zbirka priča smeštenih u Warhammer fantasy okruženje. Zbirka sadrži priče kako već poznatih, tako i potpuno novih pisaca. Krenimo redom:

RED SNOW, Nathan Long - Zbirku otvara priča o likovima koji su već odavno poznati Warhammer fanovima, tandemu Gotrek i Feliks. Nathan Long je autor prilično hvaljene trologije Blackhearts i čovek koji je nastavio rad na Gotrek & Felix serijalu posle William King-a. Očekivao sam da će upravo iz ovih razloga, priča biti dobra, ali se desilo upravo suprotno - bila je veliko razočarenje. Priča pati od niza problema, koji su najverovatnije posledica toga što autor ili ne ume da izađe na kraj s kratkom formom, ili je ovu priču pisao bezvoljno i na brzinu, tek da je napiše. Možda je čak u pitanju i kombinacija ova dva faktora. Priča ima poneki zanimljiv detalj, ali je to nedovoljno da popravi opšti loš utisak.

ASSASSIN'S DILEMMA, David Earle - Priča prati plaćenika kojeg istovremeno angažuju dva različita poslodavca, da obavi dva zadatka koji su u potpunoj suprotnosti. Naravno, svaki od poslodavaca preti smrću za neispunjenje zadatka. Stvari dodatno komplikuje činjenica da su svi  likovi u ovoj priči Skaveni, rasa ljudi - pacova, podlih, prevrtljivih i kukavičkih stvorenja. Earle je nov autor i ovo je njegova prva objavljena priča. Priča je korektna, ali mislim da se celoj stvari moglo drugačije pristupiti. Skaveni pružaju odličnu podlogu za komične momente - William King je to više puta dokazao u Gotrek & Felix serijalu. Mislim da bi iskusniji autor od ovoga napravio malu, urnebesnu i vrlo zabavnu priču. Nažalost, Earle se ovde okrenuo dosadnijem, ozbiljnom pristupu i mislim da je to priču učinilo potpuno prosečnom.

REST ETERNAL, Anthony Reynolds - vrlo zanimljiva, atmosferična i dobro napisana priča, o Bretonskom vitezu koji luta Imperijom ispunjavajući različite zadatke, u nadi da će mu njihovo ispunjenje doneti viziju u kojoj će mu se ukazati Gospa (slično kao u legendama o kralju Arturu). U ovoj priči funkcioniše sve osim kraja - jednostavno, završnica deluje zbrzano i bledo u poređenju sa ostatkom priče. Imam utisak da je autor želeo da vodi priču još dalje, ali iz nekog razloga nije to uradio - pa je celu stvar završio naglo i ne baš spretno. Ovako, imamo sjajne tri četvrtine priče. Ali u svakom slučaju, jedna od boljih priča u zbirci.

THE MIRACLE AT BERLAU, Darius Hinks - potpuno ista situacija kao sa prethodnom pričom. Vrlo zanimljiv stil, sjajno pripovedanje (posebno obratiti pažnju na fantastičnu uvodnu scenu), ali ponovo pomalo klimava završnica.    

NOBLESSE OBLIGE, Robert Earl - Robert Earl je autor serijala o Florinu i Lorencu - dva lopova, probisveta i prevaranta. Imao sam priliku da pročitam jednu od knjiga iz serijala - u pitanju je bio korektno napisan fantasy. Ništa specijalno, ali dovoljno zanimljivo da vam održi pažnju do kraja i začinjeno sa malo humora.  Ovde je situacija potpuno suprotna - Noblesse oblige se može opisati rečima haos i konfuzija. Uopšte mi nije jasno šta je pisac hteo da uradi sa ovom pričom. Ako nekako stignete do kraja, sledi novo iznenađenje - taman kada sam pomislio više ništa ne može da krene naopako, Earl je dokazao suprotno. Ubedljivo najlošija priča u celoj zbirci.

THE LAST RIDE OF HEINER ROTHSTEIN, Ross O'Brien - Od samog početka, O'Brien stvara vrlo neobičnu atmosferu i sporo, ali umešno, vodi čitaoca kroz priču. The Last Ride of Heiner Rothstein po mnogo čemu odudara od ostalih priča u ovoj zbirci, ali mislim da su atmosfera i postavka ovde glavni aduti. Kako se radnja razvija, priča se postepeno pretvara u nešto potpuno neočekivano, a kada dođe kraj - niste baš sigurni šta se dogodilo. Mislim da će neki čitaoci tek iz drugog čitanja shvatiti finale - i to je ujedno najveća zamerka ovoj priči. Imam utisak da je pisac namerno učinio završnicu konfuznom - ali je istovremeno i preterao, učinivši je previše konfuznom. Mislim da jedan deo odgovora leži u činjenici da je ovo prva objavljena priča ovog pisca. Najneobičnija priča u celoj zbirci, u svakom slulčaju. 

BROKEN BLOOD, Paul Kearney - Najbolja priča u zbirci. Jednostavan zaplet, odlično vođena radnja i besprekorna izvedba. Paul Kearney zna da piše, u to nema nikakve sumnje. Zanimljiva je činjenica da fantasy piše još od 1992. godine, ali je ovo njegova prva priča smeštena u Warhammer svet. Autor je The Sea Beggars serijala, a 2009. bio je nominovan za David Gemmell Legend Award u kategoriji Best Fantasy Novel. 

THE JUDGEMENT OF CROWS, Chris Wraight - priča o čarobnjaku koji dobija zadatak da otkloni kletvu bačenu na jedno selo. Dobrih 20% priče čine epske magijske bitke. Blah. Pomalo dosadno i krajnje neupečatljivo.  

WOLFSHEAD, C. L. Werner - Uz Broken Blood, jedna od najboljih priča u zbirci. Priča ima neobičan šmek, karakterističan za western filmove. Moguće je uputiti par manjih zamerki, ali je Wolfshead, u svakom slučaju, pošteno odrađen posao.    

Da budem iskren, očekivao sam malo više od ove zbirke. Na kraju, imamo jednu priču koja je po kvalitetu daleko ispred ostalih (Broken Blood), jednu dobru priču (Wolfshead) i dve priče koje su "blizu, ali im nešto nedostaje". Na nekim blogovima se moglo pročitati da je ova zbirka dobra za upoznavanje sa Warhammer svetom. Ne slažem se sa ovom tvrdnjom, čak tvrdim suprotno - ova zbirka će biti zanimljiva samo postojećim fanovima. Ostali, koji nisu čitali ništa od Warhammer naslova a želeli bi, neka potraže neku bolju knjigu.