Sunday, June 27, 2010

Još jedna nova knjiga

Danas sam dobio i poslednju knjigu iz Blades of the Moonsea trilogije - Avenger. Iskreno se nadam da Baker neće razočarati sa završetkom ovog simpatičnog serijala.

Avenger: Blades of the Moonsea, Book III (Blades of Moonsea)

Geran Hulmaster made a choice: rescue Miyra or protect Hulburg, the town his family rules. He returned with Miyra only to be sent into exile with his family by Rhovann - a longtime rival determined to ruin him. He would do anything to take Hulburg back - and to extract due justice.
Rhovann Disarnnyl insinuated himself in Hulburg, drove the Hulmasters from their homeland, and created an army of golems to enforce his will. For a time, he was content to watch Geran suffer. But the swordmage soon proved a problem requiring a much more permanent solution.
War is coming to the town of Hulburg. But will it result in the destruction of the Hulmasters, the end of Rhovann's oppressive reign, or the annihilation of the small town that is their battleground? Geran will have to put everything on the line, risking life and soul, to give his family and his people a chance at the lives they should have had.

Saturday, June 26, 2010

Richard Baker - Corsair

Corsair: Blades of the Moonsea, Book II (Blades of Moonsea)
Pre izvenog vremena sam na blogu opisao prvi deo "Blades of the Moonsea trilogije", D&D knjižicu po imenu Swordmage. Knjigu sam kupio "na slepo", ne znajući šta da očekujem. Bio sam prijatno iznenađen - Swordmage je sasvim solidan fanasy naslov, klasičan miks akcije i avanture, kojem etiketa "mač i magija" savršeno pristaje.

Na red je došao i drugi deo serijala - Corsair. Stanovnici Hulburga se polako oporavljaju posle događaja opisanih u prvoj knjizi. Ali, moćna gusarska flota pljačka brodove i gradove na obali i pitanje je vremena kada će se Hulburg naći na meti gusara. Stvari dodatno komplikuje to što Hulburgom haraju i male bande odmetnika koje pljačkaju i pale, a desetkovana straža jednostavno ne može da reši sve ove probleme odjednom. Istovremeno, u grad stiže posetilac koji na umu ima samo jednu stvar - da se osveti glavnom junaku (Geran Hulmaster), zbog jednog događaja iz prošlosti. A njegova osveta će biti strašna.   

Ne mogu sa sigurnošću da kažem šta je to što čini ovaj serijal tako privlačnim. Struktura je vrlo jednostavna, o ozbiljnoj karakterizaciji nema ni govora, a ne postoje ni bilo kakvi novi koncepti po kojima bi ovaj serijal bio upečatljiv. A opet, "Blades of the Moonsea" odiše nekim karakterističnim šarmom. U stvari, upravo su ova nepretencioznost i klasičan (možda čak pomalo staromodan) pristup bili dobitna kombinacija (barem u mom slučaju). Corsair je zapravo old - school avanturistički roman, knjiga kojoj žanrovska odrednica "mač i magija" savršeno pristaje. 

Kao što sam napomenuo u prikazu prvog dela serijala, glavni junaci su tipični heroji, čiji je posao da pobeđuju čudovišta i zlikovce. Dok protiv ovakvog pristupa nemam ništa, on sa sobom povlači i izvesne nedostatke (koji su, naravno, prisutni u obe knjige). Baker svo vreme uspeva da priču održi zanimljivom i nastavlja sa dobrim idejama (jedna od njih je posebno zanimljiva i biće prava šteta ako je ne razradi u poslednjoj knjizi trilogije). On je solidan pisac, i mislim da bi najbolje bilo da se na tome zadržim. Postoje mesta u romanu koja su ili pomalo zbrzana i usiljena, ili pak previše razvučena i to je ono što kvari utisak. Ti segmenti prosto vape za doradom - ali bilo bi možda previše tražiti sve to od knjige poput ove. 

Kada se sve sabere i oduzme i ovaj nastavak "Blades of the Moonsea" trilogije je opravdao očekivanja - simpatičan, pomalo old - school, ali u svakom slučaju zabavan fantasy. 

Tuesday, June 22, 2010

Nove knjige

Death & Dishonour (Warhammer)Ovog vikenda sam dobio dve nove knjige.

Prva knjiga je zbirka kratkih priča smeštenih u Warhammer svet - Death and Dishonour. Pored priča poznatih Warhammer autora (Nathan Long, Robert Earl, C. L. Werner), knjiga sadrži i priče novih, do sada nepoznatih pisaca.

The Chronicles of Malus Darkblade: Volume Two
Druga knjiga je u stvari omnibus: The Chornicles of Malus Darkblade, volume 2. Malus Darkblade je vrlo verovatno najpoznatiji tamni vilenjak posle Drizzt Do'Urden-a. Za razliku od Drizzt-a, koji je "dobar momak", Malus je hladnokrvni ubica i generalno, zao, bad-ass lik. Autori serijala su Mike Lee i Dan Abnett (uspešni strip - scenarista i verovatno najpoznatiji Warhammer autor). Prvi omnibus sadrži prve tri knjige u serijalu: The Daemon's Curse, Bloodstorm, Reaper of souls. Drugi omnibus sadrži završetak serijala - knjige Warpsword i Lord of Ruin, kao i kratak strip. Sada mi ostaje samo da pročitam serijal i vidim da li je zaista tako dobar kao što se priča.

Friday, June 4, 2010

Douglas Preston & Lincoln Child - Thunderhead

ThunderheadPosle duže pauze, vreme je za novi prikaz. Ovaj put, u pitanju je još jedna knjiga tandema Preston & Child - "Thunderhead". Ovi autori su objavili priličan broj naslova, među kojima centralno mesto zauzima serijal o specijalnom agentu Pendergastu (izdavačka kuća "Solaris" iz Novog Sada je objavila pet knjiga iz ovog serijala i ukoliko ih do sada niste pročitali, učinite to što pre). Takođe, Preston & Child su autori i manjeg broja stand - alone naslova koji prate neke od glavnih likova "Pendergast" serijala. "Thunderhead" spada upravo u ovu grupu.

Priča prati arheologa po imenu Nora Kelly, čiji je otac nestao šesnaest godina ranije, tražeći legendarni grad Anasazi indijanaca. Nora iznenada dobija očevo pismo, napisano baš u vreme njegovog nestanka, ali iz nepoznatih razloga poslato tek nedavno. U pismu postoji nagoveštaj da je njen otac zaista pronašao izgubljeni grad - ali šta mu se nakon toga dogodilo i zbog čega je pismo poslato tek sada, ostaje misterija. Nora organizuje ekspediciju, čiji je zadatak da pokuša da na osnovu šturih informacija iz pisma pronađe grad za koji većina arheologa veruje da je samo legenda. Ako bi ga zaista pronašli, bilo bi to najveće arheološko otkriće na teritoriji SAD, ali i šansa za Noru da otkrije šta se dogodilo sa njenim ocem. Ali, od samog početka, stvari kreću nepredviđenim tokom.

"Thunderhead" je klasičan avanturistički roman sa elementima trilera, zanimljiv i napet do samog kraja. Svi sastojci potrebni za jednu dobru avanturu su tu: ekspedicija koja kreće u potragu za misterioznim gradom, ekscentrični bogataš koji finansira ceo poduhvat, nepoverenje između članova ekspedicije koje raste kako roman odmiče, planinarenje, misteriozne ubice koje progone članove ekspedicije, nesreće na putu, poplave i oluje, drevne tajne i još mnogo toga. Istovremeno, budući da je roman samostalna celina i da se radnja odvija pre "Pendergast" serijala, biće podjednako zanimljiv kako fanovima, tako i onima koji nisu upoznati sa delima ovih pisaca. Oni koji su već imali priliku da čitaju pomenuti serijal otkriće kako su se upoznali Nora Kelly i Bill Smithback.

Glavna zamerka se odnosi na pomalo zbrzan i neuverljiv epilog. Imam utisak da su autori odjednom shvatili da su tokom romana zaboravili da ponude objašnjenje za to šta se desilo ocu glavne junakinje (zbog čijeg pisma je čitava ujdurma i počela) i odlučili da pošto - poto daju nekakvo objašnjenje. Moje lično mišljenje je da bi možda bilo bolje da je sudbina Norinog oca ostala nerazjašnjena, umesto smuti - pa - prospi objašnjenja koje sam dobio. Pored ovoga, poglavlja koja prate brata glavne junakinje su nepotrebna - jer ne vode nikuda. Očigledno je da su autori hteli jedno, pa se predomislili i na kraju - ništa. Ideja sa kletvama je zanimljiva, ali imam utisak da joj nije poklonjeno dovoljno pažnje - ona je ovde tek dekor. Moglo bi se reći i par stvari o karakterizaciji, ali s druge strane, u knjigama ovih pisaca karakteriyacija nikada nije bila na visokom nivou - akcenat je uvek bio na atmosferi, napetosti i pripovedanju (a ovde ti elementi funkcionišu kako treba).

"Thuderhead" je dobar avanturistički roman, uprkos nabrojanim manama. Ljubitelji žanra će biti zadovoljni - ako tražite nešto lagano i zanimljivo za čitanje tokom leta, ovo bi mogao biti dobar izbor. Fanovi serijala će imati priliku da saznaju nešto više o prošlosti poznatih likova. Možda nije na nivou najboljih Preston & Child naslova (poput Still life with crows), ali će vam i dalje pružiti dobru zabavu.