Sunday, April 25, 2010

Richard Baker - Swordmage

Swordmage: Blade of the Moonsea, Book I (Blades of Moonsea)
Ukoliko učestvujete u diskusiji o fantasy knjigama, i neko od sagovornika pomene D&D naslove, cela diskusija se može pretvoriti u krvavu svađu za svega nekoliko sekundi. Šta je toliko opasno kod D&D knjiga? Pre svega, mišljenja oko njih su vrlo podeljena - neki ih ne bi čitali ni da im platite, drugi ih dižu u nebesa. Mnogo onih koji čitaju "ozbiljan fantasy" bi vas smatrali ludim ako čitate ove knjige; ostali bi vas smatrali ludim ako ih ne čitate. Postoji li uopšte "comfort zone" kada su u pitanju ovakvi naslovi?

Odgovor na ovo pitanje je zaista teško dati. I jedna i druga strana imaju neke dobre argumente. Za početak, veliki broj ovih naslova je namenjen posebnoj ciljnoj grupi - onima koji igraju D&D. Jasno je da se ne radi o knjigama koje pretenduju da budu žanrovska remek - dela. Njihova poenta je čista zabava u holivudskom stilu: jednostavne priče, crno - beli likovi, dobri momci koji istresaju zle momke iz gaća, akcija pršti na sve strane... i tako u nedogled. Pored toga, neke od tih knjiga su zaista, zaista užasne, u svakom pogledu. A opet, u takvom moru naslova i uz toliko različitih pisaca, prosto je nemoguće da ama baš ništa ne valja. Pre ili kasnije, moraće da ispliva nešto vredno pomena, zar ne (ne, Salvatore, ne mislim na tebe)?

Na svu sreću, ima naslova koji spadaju u ovu kategoriju. "Swordmage" je idealna knjiga ako želite da pročitate nešto neobavezujuće, jednostavno i zabavno (a da to i dalje bude fantasy). Ovo je prva knjiga smeštena u "novi" Forgotten Realms (posle događaja koji izmenili čitav svet, poznatih kao Spellplague). Priča prati glavnog junaka, ratnika po imenu Geran Hulmaster, koji se vraća u rodni kraj pošto primi vesti o smrti prijatelja. Ali, po povratku, Geran otkriva da mnoge stvari nisu onakve kakve ih pamti, kao i to da je njegov priajtelj preminuo pod vrlo neobičnim okolnostima. Naravno, glavni junak odlučuje da malo istraži stvar... i tu počinje gužva.

Ovakva postavka je već mnogo puta korišćena, ali Baker prilično dobro vodi celu stvar od početka do kraja (ako izuzmemo prolog, koji deluje kao da je naknadno i na brzinu "nakrpljen"), tako da vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Čak ni činjenica da su neki obrti predvidivi ne kvari doživljaj. Ne očekujte krakterizaciju kao kod Martina ili Lynch-a, jer je ovde nema - likovi su većinom crno-beli, klasični akcioni heroji. Što se sveta tiče, neki od fanova FR knjiga će verovatno biti razočarani činjenicom da "Swordmage", iako je prva knjiga koja se dešava posle Spellplague-a, ne daje mnogo detalja o novom okruženju (mada mislim da ostalim čitaocima ovo neće smetati). S druge strane, ova knjiga je odličan primer kako se neki klasični koncepti, obogaćeni sa nekoliko dobrih ideja, mogu upakovati u funkcionalnu celinu. Ova knjiga ni u jednom trenutku ne pokušava da bude fantasy roman "veći od života" - autorove ambicije su znatno manje. Njegov glavni cilj je da čitaocu pruži  laganu priču sa dosta akcije i dobru zabavu - u čemu potpuno uspeva. Vrlo rado ću pročitati i nastavak, "Corsair".

Monday, April 19, 2010

Zavera, slučajnost... ili nešto treće

U proteklih nekoliko godina, primetno je opao kvalitet tekstova koji se objavljuju u dnevnim novinama, ali i u brojnim časopisima. Evo i najnovijeg primera (sliku ustupio nemke):


Teorije zavere su oduvek bile zanimljive. 

Sunday, April 11, 2010

Još jedna nova knjiga...


The Blade Itself (The First Law: Book One) Jedan od pisaca koji se (uz Scott Lynch-a) smatra inovatorom i "novom zvezdom" fantasy žanra je Joe Abercombie. Ovaj Englez se proslavio svojom The First Law trilogijom, koju su kritčari opisali kao "delightfully twisted and evil" i "violent, witty and wicked". Danas sam nabavio prvu knjigu trilogije, po imenu The Blade Itself. Evo i blurb-a sa poleđine knjige: 

Logen Ninefingers, infamous barbarian, has finally run out of luck. Caught up in one feud too many, he’s on the verge of becoming a dead barbarian, leaving nothing behind but some bad songs, a few dead friends, and a lot of happy enemies.

Nobleman, dashing officer, and paragon of selfishness, Captain Jezal dan Luthar has nothing more dangerous in mind than fleecing his friends as cards and dreaming of glory in the fencing circle. But war is brewing, and on the battlefields of the frozen North they fight by altogether bloodier rules.

Inquisitor Glokta, cripple turned torturer, would like nothing better than to see Jezal come home in a jar. But then Glokta hates everyone: cutting treason out of the Union one confession at a time leaves little room for friendships. His latest trail of corpses may lead him right to the rotten heart of government… if he can stay alive long enough to follow it.

Murderous conspiracies rise to the surface, old scores are ready to be settled, and the line between hero and villain is sharp enough to draw blood. Unpredictable, compelling, wickedly funny, and packed with unforgettable characters, The Blade Itself is fantasy with a real cutting edge. 

Deluje vrlo zanimljivo. Postaje sve teže da odaberem koju knjigu sledeću da čitam - na polici mi stoji nekoliko podjednako privlačnih naslova. Na kraju ću morati da presudim starim dobrim eci-peci-pec...

Monday, April 5, 2010

Konačno, prvi odlomak priče

U proteklih nekoliko godina sam se povremeno bavio pisanjem. Nije u pitanju bilo ništa ozbiljno, mahom kolaboracije na kratkim horor pričama. Jedna od njih, Muzika srca, objavljena je u zbirci priča Istinite laži. Ali, u proteklih godinu dana, počeo sam da ozbiljno razmišljam i o prvom većem, samostalnom projektu. Budući da se pisanjem bavim samo hobistički, kada mi obaveze dozvole, nemoguće je proceniti kada će ovaj projekat biti gotov. Ono što trenutno mogu da kažem je da imam jasno definisanu priču i likove, kao i da su neki manji delovi već napisani. Žanrovski, u pitanju je kombinacija epske fantastike i horora (inače, moja omiljena kombinacija).
Odlučio sam da u sekciji bloga Writing samples predstavim jedan od napisanih segmenata - u pitanju je prolog. Svi komentari su dobrodošli.

Thursday, April 1, 2010

Novo poglavlje u Erevis Cale serijalu

Paul S. Kemp, tvorac popularnog serijala o Erevis Cale-u, najavio je novi (treći) serijal koji će pratiti doživljaje ovog junaka. Prva knjiga će nositi naziv Godborn, dok su nazivi druge dve Godbound i Godslayer. Evo i naslovne strane prve knjige:


Za one koji žele da se upoznaju sa ovim ciklusom, evo kompletne liste knjiga, kao i njihovog redosleda: