Sunday, March 7, 2010

Douglas Preston & Lincoln Child – The Wheel of Darkness

The Wheel of DarknessDouglas Preston i Lincoln Child su autori velikog broja romana, među kojima posebno mesto zauzima serijal o specijalnom agentu Pendergastu, kao i roman The Relic, koji je svojevremeno poslužio kao uzor za istoimeni film. Knjige ovih autora bi se mogle opisati kao veoma uspešna kombinacija trilera, horora i SF-a (mada su SF elementi prisutni samo u pojedinim knjigama) . U svakom slučaju, u pitanju su pisci koji, kada je ovakva mešavina žanrova u pitanju, spadaju u sam vrh.
Pomenuti serijla o agentu Pendergastu do sada ima deset nastavaka, a knjige 3 – 7 su objavljene i kod nas (izdavač je Solaris iz Novog Sada):
  • The Relic
  • The reliquary
  • The Cabinet of curiosities (Kabinet Čudesa)
  • Still life with crows (Mrtva priroda s vranama)
  • Brimstone (Sumpor)
  • Dance of Death (Ples smrti)
  • Book of the dead (Knjiga mrtvih)
  • The Wheel of Darkness
  • Cemetary Dance
  • Fever dream
Iako svaka od prvih pet knjiga predstavlja posebnu priču, pored glavnih junaka, povezuje ih još jedan element – sukob Pendergasta i njegovog brata. Ovaj element je uveden u The Cabinet of Curiosities, poprima sve veće razmere u narednim knjigama i doživljava vrhunac u Dance of Death i Book of the Dead. Ovaj mini – serijal je odlično napisan, ima kompleksnu, zanimljivu i brižljivo vođenu priču punu napetosti i neočekivanih obrta, a i likovi, iako ne previše detaljni, će vam prirasti za srce (posebno glavni janak, ekscentrični agent FBI, koji primenjuje veoma neobične metode prilikom rešavanja slučajeva). Still life with crows bi trebalo posebno istaći, jer je verpvatno najbolja knjiga u serijalu i jedan od najboljih trilera koje sam ikada pročitao. Uopšte, čitav serijal pruža sjajnu zabavu i vrlo dobro kombinuje najbolje elemente različitih žanrova.
Naravno, postoje izvesni problemi, koji postaju sve evidentniji kako serijal odmiče. Priča se postepeno obogaćuje uvođenjem određenih sporednih likova i pod – zapleta, ali na žaslot, to ne funkcioniše uvek (tipičan primer je Constance Greene). Istovremeno, iako je Pendergast zvezda serijala, njegov lik je prilično nespretno građen – autorima je postalo jasno da on ne može da bude superheroj, ali su u pokušaju da ga učine ljudskijim malo uprskali.
The Wheel of Darkness ove probleme podiže na potpuno nov nivo i dodaje još neke, za koje ne bih verovao da ću ih sresti u knjigama ovih autora. Radnja romana se odvija neposredno posle događaja opisanih u The Book of Dead: Pendergast i Constance bivaju uvučeni u potragu za neobičnom relikvijom ukradenom iz manastira na Tibetu. Za početak, zaplet je veoma jednostavan, dok postavka podseća na priče o Šerloku Holmsu ili Herkulu Poarou. To ne bi bio nikakav problem, da prva trećina knjige ne pati od užasnih problema po pitanju vođenja priče, dijaloga i uopšte, stila pisanja. Stvari se u ostatku knjige znatno popravljaju i autori uspostavljaju stanje na koje smo navikli, ali i dalje ne postoji objašnjenje za veoma lošu prvu trećinu.
Likovi su, barem meni, bili veoma iritantni. Constance Greene mi je od početka nesimpatična i ova knjiga samo učvršćuje moj stav. Pendergast je, s druge strane, veoma dosadan. On jeste super – agent, ali negde mora da se povuče crta. Priča uspeva da održi pažnju do kraja (naravno, pošto preživite tragični početak), ima i par veoma zanimljivih momenata i dozu napetosti, ali je po svim elementima daleko iza onoga što su autori radili u prethodnim knjigama. Predvidivo i ne baš originalno.
The Wheel of Darkness je prilično nepotrebna knjiga. Daleko od toga da je potpun promašaj – nije, ali bih je preporučio isključivo fanovima (što je i glavni razlog zbog kojeg sam je pročitao). Znam da je teško uspešno voditi jedan serijal duže vreme, ali ovi autori su uspevali u tome, barem do sada. Iskreno se nadam da je ovo samo prolazna faza (koja je morala da nastupi, kad – tad), ali ukoliko i naredna knjiga bude krenula ovim smerom – napustiću serijal bez trunke kajanja.
NAPOMENA: Douglas Preston i Lincoln Child, su objavili nekoliko naslova koji nemaju dodirnih tačaka sa ovim serijalom. Pored ovih kolaboracija, postoje i knjige koje su autori objavljivali odvojeno.

No comments: